Duitser wil papier, Nederlander wil digitaal

Uit onderzoek van collaboratieplatform Viadesk naar papierloos werken komt naar voren dat bedrijven in Nederland eerder geneigd zijn te investeren in digitale innovatie dan Duitse bedrijven. Op de vraag of een ‘paperless office’ een realistisch plaatje is voor de toekomst antwoord 85 procent van de Nederlandse werknemers ja, tegenover slechts 38 procent van hun Duitse collega’s.

75 procent van de Nederlanders vindt het prettig om te werken op een kantoor waar zo min mogelijk papier gebruikt wordt. Bij onze oosterburen is dit percentage minder dan de helft. Dat is dan ook de reden dat er op Duitse kantoren drie keer zoveel geprint wordt als op Nederlandse kantoren; gemiddeld gezien 25 pagina’s per dag op een Duits kantoor vergeleken met 9 pagina’s op een Nederlands kantoor.

In het algemeen kunnen er drie redenen aangewezen worden waarom Duitsers liever met papier werken en Nederlanders liever digitaal werken. Allereerst is papierloos werken gerelateerd aan het gebruik van mobiel internet in een land. In Nederland maakt volgens het CBS 56 procent van de inwoners gebruik van internet op de mobiele telefoon of tablet. In Duitsland is dit percentage slechts 31 procent, wat onder het Europees gemiddelde van 35 procent uitkomt. Ten tweede, Duitsland kent veel grote conservatieve familie bedrijven. Stappen in de richting van digitalisering gaan nou eenmaal trager in dit soort bedrijven. In Nederland is juist het MKB sterk vertegenwoordigt en kleine bedrijven zijn in het algemeen flexibeler, waardoor ze sneller zullen investeren in nieuwe technologiƫn. Een laatste reden waarom Duitsers liever met papier werken is dat zij meer dan Nederlanders bezig zijn met het psychologische aspect van papier. Zij hechten meer aan de emotionele waarde van tastbare documenten, omdat deze een productief gevoel geven.

Bron: ChannelConnect.nl